Debatt Tre kule Quiz Løst gjenfortalt Under beltestedet
LESESTOFF
Bergensguide
24.08.2016
TEKST REDAKSJONEN
ILLUSTRASJONER IDA NEVERDAHL

 

Uteliv

 

Landmark
Bergen Kunsthall

LANDMARK HAR ALT! Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar med gode drinker, konsertscene og nattklubb. De har ofte bidrag fra DJs som Hoes of Techno og DJ Anne Stinessen, samt konsertseriene Perfect Sounds Forever og Granbar som dekker alt fra musikkbehovene du visste du hadde, til de du ikke var klar over. Kurator Maria Rusinovskaya ved Bergen Kunsthall er kunstnerisk ansvarlig for programmet og det blir ofte like diffust og uforståelig som navnet hennes skulle tilsi. Det er også velkjent at den beste medisinen for en musikk- og matsulten vordende alkoholiker er… musikk og mat. De har arrangementer for det også. Jadda. Sist var det ribber og rap, med god og billig mat og Girson med ansvar for rap.

 

Kvarteret
Olav Kyrres gate

Kvarteret har et sammensurium av studentrelaterte arrangement som konserter, filmvisninger, kunst og debatter. De åpnet med brask og bram i 1995 og bygningen går over tre etasjer, huser omtrent 2200 arrangementer årlig og har kapasitet til 1500 besøkende. Huset har 10 rom som daglig brukes til ulike arrangementer og ifølge egne nettsider har de «over 12 skjenkepunkt.» De fleste som jobber innen servering gjør det frivillig og vet ikke helt hva de gjør, men gi dem en sjanse så pleier de å bli bedre ut over i semesteret. Enkelt individer har klagd over husets vakthold, men om en holder den smygende trangen til å anmelde musikk på en armlengdes avstand går det nok fint.

 

Ujevnt
Christies gate

Ingen husker en tid før Ujevnt. Denne lille baren ved Det Psykologiske Fakultet har ikke alle arrangementene eller så mye plass som Kvarteret og Landmark, men de har en utstilling innimellom, de spiller bra musikk og har veldig god peiling på alkoholen de serverer. Her kan du sitte og reparere, prate eller bare lese og drikke byens beste Bloody Mary. Pass deg for psykologistudentene som kommer inn for å selvmedisinere vekk alle lidelsene de får etterhvert som de studerer dem, hilsen «du er høysensitiv og destruktiv.»

 

Klubb Kok
Chr. Michelsens gate

Dra på deg bøttehatten, alt du har med «tre striper» og gjør deg klar for en mata opplevelse. Om du har en liten Vaular i magen, eller bare håpet om å få ta på ham mens han opptrer er nok dette stedet for deg. Har du hatt en traurig start på uka, kan du stikke innom for å sjekke ut Tirsdagsterapi. Du er garantert god RnB og hip-hop med Girson bak spakene, gratis inngang og ølpriser som gjør godt for en glissen student-konto. Både sitting og dansing er tilatt, og du kan regne med allsang på de største hitsa.

 

Victoria
Kong Oscars gate

Digger du Morrisey, Fred Perry, psykoanalyse og alle de andre­ gode tingene i livet er Victoria stedet for deg. Stikk innom for en genuin brun pub opplevelse og ta deg noe å spise samtidig. Ta deg en pils og bli med på lansering av byens beste og minst lesbare litteraturtidsskrift, eller bare mys ulmende over kanten av et rødvinsglass i et dunkelt hjørne. Alt er lov, og vi forventer å lese alt om det i din nært forestående debutroman.

 

Metro
Nedre Ole Bulls plass

Orker du ikke å ta bussen til NHH, eller ta turen til BI er sjansen stor for at du kan fange deg en kapitalsterk og blazer­bekledd hunk på Metro. Byens desidert mest populære vanningshull for klassen mennesker Piketty sannsynlig ville ha skult mot finner du i kjelleren under Hotel Norge. På Torgallmenningen, vettu. Rett ved TGI Fridays og ovenfor Sundt. Det skal sies at utestedet i seg selv er helt toppers, og at det til tiders arrangerer morsomme ting her. Til tider.

 

 

Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.00.59

 

 

UNDER 20

 

Østre
Østre Skostredet

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Plassert godt bortgjemt i samme sidegate av som Litteraturhuset er ikke nødvendigvis Østre det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest difuse slag, veldedighets­konserter for å dekke narkobøter eller bare et sted å pappadanse ut i natten til det beste av plink-plonk musikk er dette stedet for deg. Betjeningen er alltid hyggelig og det er sjelden kø i døren.

Ta vårt ord på det. Vi arrangerte vår egen fantastiske 1-årsdag her forrige semester.

 

Downstairs
Vestre Torggate

Downstairs ligger plassert strategisk i krysset av Håkonsgaten og Vestre Torggaten sammen med andre perler som Fotballpuben og BrukBar. Om du skal la deg lede til å ta veien dit en lørdagskveld bør du være tidlig. For selv om vi ikke nærer noen stor kjærlighet for stedet er det mange andre som gjør det – jævlig mange. Når du først kommer forbi køen og ned i kjelleren som utgjør utestedet er det hæla i taket og mindreårige i fleng. Bare ikke forvent et sted å sitte. I hver  sofa sitter det shady gjenger med øyne som lyser av testo og behovet for å dele ut never. Tro meg. Ei panne i nesa er heller ikke digg.

Om du er langt nok nede i flaska kan du ha det gøy her, men ikke ypp med typene som holder vakt ved toalettbåsene. De passer ikke på at kompisen skal få pisse i fred for å si det sånn.

 

KAFFER

 

Krok og krinkel
Lille øvregaten

Krok og Krinkel er byens desidert koseligste kafé. Under betegnelsen bokkafé, finner du den gjemt i en kjeller i Lille Øvregaten. Her kan du sitte og se drømmende på samlingen  av brukte bøker du ikke har budsjett til å kjøpe, eller­ ånde fornøyd ut etter en blings med chorizo. Det er stedet­ å være en sliten søndag, og det er stedet hvor du kan sitte ut dagen. Om du så bruker tiden på spille 1985-ver­sjonen av Trivial Pursuit, eller fundere over boken du alltid ønsket å skrive er dette plassen. Det er opp til deg. På Krok og Krinkel kan du bare være!

 

Blom og Kaffemisjonen
Høyden og Møhlenpris

Byens klart hippeste take-away-kaffe, og redaksjonenes foretrukkede destinasjon med mindre studielånet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dør­stokk­en­ uten å være kledd i helsort. Vi har enda ikke prøvd. De selger alt kaffeutstyret du ikke visste at du trengte og heller­ ikke hadde hørt om før. De selger blant annet­ BKB sin kaffe og kaffe fra mange andre små og store brenneri­er og gjør magiske ting med espressobønner. På utvalgte helgedager kan man komme på cupping, eller kaffesmaking hvis man vil smake god kaffe og aldri sove igjen.

 

BarBarista
Øvregaten

BarBarista ligger i Øvregaten og består av akkurat det navnet tilsier. De er en bar med en kaffemaskin. De lager vafler og har BDSMklubb i kjelleren på utvalgte dager. Hvis du er ekstra heldig kommer du innom når de har en klarsynt på besøk og du kan snakke med din tantes avdøde hund. Eierne av stedet har store portretter av sine nakne kropper på veggen og er som oftest selv DJ. Av og til ser Mister Barbaro (eier og DJ) kampen i sexkjelleren hvis du vil være med. Hos personellet er ikke alltid fagkunnskapene helt på topp, men servicen er alltid strålende!

 

Nobel bopel
Welhavens gate

I Welhavensgate 64 ligger Møhlenpris store stolthet og trekkplaster, Nobel Bopel. Kafeen som tidligere var møbelforretning, ligger strategisk plassert midt i det som i senere tid har blitt et av byens aller koseligste områder, Møhlenpris. Det virker som om solen alltid skinner her og som om den alltid skinner på Nobel Bopel. Kom for en herlig brunsj en sliten søndag, eller sleng deg med på den prestisjetunge quizen avholdt hver torsdag – har noen av oss kommet på sisteplass her. Om ikke dette er nok har de stadig konserter og utstillinger, samt lager de daglig fersk og økologisk mat og drikke av lokale råvarer. Med andre ord et godt sted å tilbringe noen timer.
Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.04.41

 

 

LESESALER

 

HF-Biblioteket
Haakon Sheteligs plass

Det finnes en rekke kjipe lesesaler på byens mange fakulteter. De gode finner du på bibliotekene, og den kanskje beste finner du på HF-biblioteket. Om du er tidlig nok ute. For her fylles det opp fort, og ikke av HF-studenter. Dette er et populært sted for alt fra hippe jussstudenter til NHHere med hybel i byen. Det er gjerne stedet en drar for å se og bli sett, og det fylles som sagt fort. Er du sen får du nok ikke plass i den lyse, kose­lige avdelingen på bakkeplan. Da forvises du til en kjeller av rader på rader av irrelevante bøker og knusktørre matnat-studenter. Mørkt og fælt.

Byens beste toaletter har de også, ifølge Studvest. Who knew.

 

SV-biblioteket
Fosswinckelsgate

Et par gater lengre ned finner du HF-bibliotekets streite søster i form av SV-biblioteket. Dette er ikke stedet å dra om du ønsker en sosial leseopplevelse – om noe sånt finnes. Her drar en for å lese og det er det. Rader på rader av lett adskilte lesesalplasser fører til god kapasitet og gode lesekår. Det er egentlig ikke så vanvittig mye å si SV-bilioteket. Trenger du et sted å lese er det stedet å gå.

 

Sydneshaugen
Sydnesplassen

Lesesalene på Sydneshaugen må være av de kjipeste i byen. Ja, det er god kapasitet, og du finner alltids et sted å sitte, men til hvilken pris? Med ruvende vegger av en eller annen form for sponplater rundt deg føles det som å leve ut Office Space. Det er deprimerende og du vet innerst inne at du ikke kommer der ifra med forstanden i behold.

Vi er sikre på at det nok spises høylytt på andre lesesaler også, men det er sjelden det med like høy frekvens drøv­tygges salatblader fra et eller annet ubestemmelig sted i rommet som her – ikke at vi ikke har gjort det selv. Vær på vakt. Å lese her over lengre perioder kan være en sjelsettende opplevelse.

 

TRENING

 

Lehmkulhallen
Helleveien

Liker du å se på veltrente, pene og «intelligente» menne­sker svette? Da er dette stedet for deg. Treningshallen ute ved Norges Handelshøyskole er hver ettermiddag, etter lesesals­tid, selvfølgelig, full av frisk, norsk ungdomTM. I tillegg til å få lange slanke muskler på tredemøllen, eller brystmuskler som Daniel Craig, kan man også drive med klatring og annen hallidrett.

NB! Vær spesielt oppmerksom på perioden august til midten­ av oktober. Da trener 5. års studentene til det berømte Femtekullshowet. Det er litt som en unisex-versjon av Victoria Secret Fashion show, bare at det foregår i aulaen på NHH, og publikum er en overstadig beruset samling av resten av skolen.

 

Studentsenteret
Parkveien

Studentbergens mest populære treningssenter. Med på­følgende ventetid ved alt fra bruk av vektstenger til møller. For her er det så og si fullt fra det åpner til det stenger. Dette er riktignok skrevet rett etter det GIGANTISKE, helt sinnsykt, sinnsvakt, fine treningssenteret, SiB City, åpnet ved Busstasjonen. Uansett, på studentsenteret finner du ikke bare de beste gruppetimene, eller de reneste garderobene, du finner også studentbergens eneste svømmehall.

 

Vektertorget
Christiessgate

Vektertorget var nok frem til SiB Citys åpning det best ut­styrte treningslokalet i byen, men dette er også alt det har hatt gående for seg. For er det et sted som burde komme med en advarsel for de mer klaustrofobiske anlagte er det her. Lavt under taket, folksomt, trangt mellom apparatene, skamløs fleksing… For å nevne noen få av aspektene ved dette hullet i baken. Dra heller på SiB City. Vi har ikke vært der enda, men vi er sikre på at det bedre der.

 

PARKER

 

Nygårdsparken
Høyden

Bergens fineste park er desidert Nygårdsparken. Selv da de narkomane sto med buksene på knærne mens de satt sprøyte i lysken var Nygårdparken en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du ville ut av solen (les. regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt og de narkomane har for lengst blitt jaget ut. Det synes vi er unødvendig, for med sine 74,2 dekar med plass er Nygårdsparken stor nok til at de som setter sprøyter i øyeeple/absolutt skal spille musikk over høyttaler/balanserer på slak line/trikser med hacky sack/sjonglerer/Diabolo’er/spiller «Wonderwall» av Oasis på kassegitar eller griller og koser seg fint kan leve i harmoni en hel helg.

 

Nordnesparken
Halvøy i Vågen

Nordnesparken har ikke like stor plass som Nygårdparken og det blir trangt om plassen foran totempålen. Denne uforklarlige totempålen var en gave fra byen Seattle i USA til Bergen fordi, i 1970, hadde Bergen klart å bli 900 år gammel uten å brenne ned alt for mange ganger. På dagtid kan det høres skolebarn som skråler fra Nordnes skole og Akvariet. Og parken ligger ytterst på et nes som gir deg utsikt til både byen og øyene rundt. Solnedgangen er praktfull og parken har benker hvor du kan ta inn utsikten, røyke en spliff og kline litt med kjæresten din eller en fremmed som du møter over spliff i parken.

 

FJELL

 

Blåmanen
Bak Fløyen

Vi setter ut på den farefulle fjellferden det er å anbefale Blåmanen som Bergens beste fjell. Først og fremst fordi fjell­et, i likhet med de andre seks, byr på vakker natur. Blåmanen tilbyr itillegg også en anstendig fjelltur.

Fjellet er ikke byens høyeste og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er strødd med fine og små foreningshytter og lange fine stier er blodårer opp til den blanke issen som er toppen på fjellet. På turveiene bak Fløien, på vei mot Blåmanen er det meget sannsynlig å møte på mannen som skrev boken om turgåing, Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Han er en firkantet gammel bokser med gåstaver, metaforer i øynene og en utrettelig lengsel etter unge kvinnelige litteraturstudenter.

 

Lyderhorn
Laksevåg

Lyderhorn har 360 graders utsikt over hele Bergen, like vakker­ natur som de andre byfjellene og er skarve 369 meter over havet slik at turen opp hverken er strabasiøs eller tidkrevende. Fjellets største problem er at det ligger i bydelen Laksevåg/Loddefjord som er å regne for en ugjestmild albue­eksem på Bergenskroppen.

Ifølge myten skal hekser ha brukt Lyderhorn som samlings­plass på spesielle anledninger som Valborgsnatten, sankthans og julehelger. Noen sier at man fremdeles kan høre hylene fra avdøde hekser og John Olav Nilsen i vinden på toppen av fjellet på stormfulle netter.

 

Syvfjellsturen
Byfjellene

Syvfjellsturen er en årlig turbegivenhet hvor man skal bestige alle Bergens syv fjell på en dag. Dette er en ekstremt tung tur, så dermed har arrangørene også noe de kaller firefjellsturen som er mer overkommelig.

De to turene finner sted på samme dag og alle Bergensere har på et eller flere tidspunkt i livet gått både fire- og syvfjellsturen. Det betyr at du kommer til å ha en fin, om enn litt befolket tur over tre fjell samt en forferdelig og treig kø av gråtende småbarn og irritable voksne de fire andre fjellene. Det er ikke verdt hverken den stygge og neonfargene t-skjorten du får når du fullfører eller den høye påmeldingsavgiften.

 

Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.07.16

LESESTOFF
Bergensguide
TEKST REDAKSJONEN
ILLUSTRASJONER IDA NEVERDAHL

 

Uteliv

 

Landmark
Bergen Kunsthall

LANDMARK HAR ALT! Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar med gode drinker, konsertscene og nattklubb. De har ofte bidrag fra DJs som Hoes of Techno og DJ Anne Stinessen, samt konsertseriene Perfect Sounds Forever og Granbar som dekker alt fra musikkbehovene du visste du hadde, til de du ikke var klar over. Kurator Maria Rusinovskaya ved Bergen Kunsthall er kunstnerisk ansvarlig for programmet og det blir ofte like diffust og uforståelig som navnet hennes skulle tilsi. Det er også velkjent at den beste medisinen for en musikk- og matsulten vordende alkoholiker er… musikk og mat. De har arrangementer for det også. Jadda. Sist var det ribber og rap, med god og billig mat og Girson med ansvar for rap.

 

Kvarteret
Olav Kyrres gate

Kvarteret har et sammensurium av studentrelaterte arrangement som konserter, filmvisninger, kunst og debatter. De åpnet med brask og bram i 1995 og bygningen går over tre etasjer, huser omtrent 2200 arrangementer årlig og har kapasitet til 1500 besøkende. Huset har 10 rom som daglig brukes til ulike arrangementer og ifølge egne nettsider har de «over 12 skjenkepunkt.» De fleste som jobber innen servering gjør det frivillig og vet ikke helt hva de gjør, men gi dem en sjanse så pleier de å bli bedre ut over i semesteret. Enkelt individer har klagd over husets vakthold, men om en holder den smygende trangen til å anmelde musikk på en armlengdes avstand går det nok fint.

 

Ujevnt
Christies gate

Ingen husker en tid før Ujevnt. Denne lille baren ved Det Psykologiske Fakultet har ikke alle arrangementene eller så mye plass som Kvarteret og Landmark, men de har en utstilling innimellom, de spiller bra musikk og har veldig god peiling på alkoholen de serverer. Her kan du sitte og reparere, prate eller bare lese og drikke byens beste Bloody Mary. Pass deg for psykologistudentene som kommer inn for å selvmedisinere vekk alle lidelsene de får etterhvert som de studerer dem, hilsen «du er høysensitiv og destruktiv.»

 

Klubb Kok
Chr. Michelsens gate

Dra på deg bøttehatten, alt du har med «tre striper» og gjør deg klar for en mata opplevelse. Om du har en liten Vaular i magen, eller bare håpet om å få ta på ham mens han opptrer er nok dette stedet for deg. Har du hatt en traurig start på uka, kan du stikke innom for å sjekke ut Tirsdagsterapi. Du er garantert god RnB og hip-hop med Girson bak spakene, gratis inngang og ølpriser som gjør godt for en glissen student-konto. Både sitting og dansing er tilatt, og du kan regne med allsang på de største hitsa.

 

Victoria
Kong Oscars gate

Digger du Morrisey, Fred Perry, psykoanalyse og alle de andre­ gode tingene i livet er Victoria stedet for deg. Stikk innom for en genuin brun pub opplevelse og ta deg noe å spise samtidig. Ta deg en pils og bli med på lansering av byens beste og minst lesbare litteraturtidsskrift, eller bare mys ulmende over kanten av et rødvinsglass i et dunkelt hjørne. Alt er lov, og vi forventer å lese alt om det i din nært forestående debutroman.

 

Metro
Nedre Ole Bulls plass

Orker du ikke å ta bussen til NHH, eller ta turen til BI er sjansen stor for at du kan fange deg en kapitalsterk og blazer­bekledd hunk på Metro. Byens desidert mest populære vanningshull for klassen mennesker Piketty sannsynlig ville ha skult mot finner du i kjelleren under Hotel Norge. På Torgallmenningen, vettu. Rett ved TGI Fridays og ovenfor Sundt. Det skal sies at utestedet i seg selv er helt toppers, og at det til tiders arrangerer morsomme ting her. Til tider.

 

 

Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.00.59

 

 

UNDER 20

 

Østre
Østre Skostredet

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Plassert godt bortgjemt i samme sidegate av som Litteraturhuset er ikke nødvendigvis Østre det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest difuse slag, veldedighets­konserter for å dekke narkobøter eller bare et sted å pappadanse ut i natten til det beste av plink-plonk musikk er dette stedet for deg. Betjeningen er alltid hyggelig og det er sjelden kø i døren.

Ta vårt ord på det. Vi arrangerte vår egen fantastiske 1-årsdag her forrige semester.

 

Downstairs
Vestre Torggate

Downstairs ligger plassert strategisk i krysset av Håkonsgaten og Vestre Torggaten sammen med andre perler som Fotballpuben og BrukBar. Om du skal la deg lede til å ta veien dit en lørdagskveld bør du være tidlig. For selv om vi ikke nærer noen stor kjærlighet for stedet er det mange andre som gjør det – jævlig mange. Når du først kommer forbi køen og ned i kjelleren som utgjør utestedet er det hæla i taket og mindreårige i fleng. Bare ikke forvent et sted å sitte. I hver  sofa sitter det shady gjenger med øyne som lyser av testo og behovet for å dele ut never. Tro meg. Ei panne i nesa er heller ikke digg.

Om du er langt nok nede i flaska kan du ha det gøy her, men ikke ypp med typene som holder vakt ved toalettbåsene. De passer ikke på at kompisen skal få pisse i fred for å si det sånn.

 

KAFFER

 

Krok og krinkel
Lille øvregaten

Krok og Krinkel er byens desidert koseligste kafé. Under betegnelsen bokkafé, finner du den gjemt i en kjeller i Lille Øvregaten. Her kan du sitte og se drømmende på samlingen  av brukte bøker du ikke har budsjett til å kjøpe, eller­ ånde fornøyd ut etter en blings med chorizo. Det er stedet­ å være en sliten søndag, og det er stedet hvor du kan sitte ut dagen. Om du så bruker tiden på spille 1985-ver­sjonen av Trivial Pursuit, eller fundere over boken du alltid ønsket å skrive er dette plassen. Det er opp til deg. På Krok og Krinkel kan du bare være!

 

Blom og Kaffemisjonen
Høyden og Møhlenpris

Byens klart hippeste take-away-kaffe, og redaksjonenes foretrukkede destinasjon med mindre studielånet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dør­stokk­en­ uten å være kledd i helsort. Vi har enda ikke prøvd. De selger alt kaffeutstyret du ikke visste at du trengte og heller­ ikke hadde hørt om før. De selger blant annet­ BKB sin kaffe og kaffe fra mange andre små og store brenneri­er og gjør magiske ting med espressobønner. På utvalgte helgedager kan man komme på cupping, eller kaffesmaking hvis man vil smake god kaffe og aldri sove igjen.

 

BarBarista
Øvregaten

BarBarista ligger i Øvregaten og består av akkurat det navnet tilsier. De er en bar med en kaffemaskin. De lager vafler og har BDSMklubb i kjelleren på utvalgte dager. Hvis du er ekstra heldig kommer du innom når de har en klarsynt på besøk og du kan snakke med din tantes avdøde hund. Eierne av stedet har store portretter av sine nakne kropper på veggen og er som oftest selv DJ. Av og til ser Mister Barbaro (eier og DJ) kampen i sexkjelleren hvis du vil være med. Hos personellet er ikke alltid fagkunnskapene helt på topp, men servicen er alltid strålende!

 

Nobel bopel
Welhavens gate

I Welhavensgate 64 ligger Møhlenpris store stolthet og trekkplaster, Nobel Bopel. Kafeen som tidligere var møbelforretning, ligger strategisk plassert midt i det som i senere tid har blitt et av byens aller koseligste områder, Møhlenpris. Det virker som om solen alltid skinner her og som om den alltid skinner på Nobel Bopel. Kom for en herlig brunsj en sliten søndag, eller sleng deg med på den prestisjetunge quizen avholdt hver torsdag – har noen av oss kommet på sisteplass her. Om ikke dette er nok har de stadig konserter og utstillinger, samt lager de daglig fersk og økologisk mat og drikke av lokale råvarer. Med andre ord et godt sted å tilbringe noen timer.
Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.04.41

 

 

LESESALER

 

HF-Biblioteket
Haakon Sheteligs plass

Det finnes en rekke kjipe lesesaler på byens mange fakulteter. De gode finner du på bibliotekene, og den kanskje beste finner du på HF-biblioteket. Om du er tidlig nok ute. For her fylles det opp fort, og ikke av HF-studenter. Dette er et populært sted for alt fra hippe jussstudenter til NHHere med hybel i byen. Det er gjerne stedet en drar for å se og bli sett, og det fylles som sagt fort. Er du sen får du nok ikke plass i den lyse, kose­lige avdelingen på bakkeplan. Da forvises du til en kjeller av rader på rader av irrelevante bøker og knusktørre matnat-studenter. Mørkt og fælt.

Byens beste toaletter har de også, ifølge Studvest. Who knew.

 

SV-biblioteket
Fosswinckelsgate

Et par gater lengre ned finner du HF-bibliotekets streite søster i form av SV-biblioteket. Dette er ikke stedet å dra om du ønsker en sosial leseopplevelse – om noe sånt finnes. Her drar en for å lese og det er det. Rader på rader av lett adskilte lesesalplasser fører til god kapasitet og gode lesekår. Det er egentlig ikke så vanvittig mye å si SV-bilioteket. Trenger du et sted å lese er det stedet å gå.

 

Sydneshaugen
Sydnesplassen

Lesesalene på Sydneshaugen må være av de kjipeste i byen. Ja, det er god kapasitet, og du finner alltids et sted å sitte, men til hvilken pris? Med ruvende vegger av en eller annen form for sponplater rundt deg føles det som å leve ut Office Space. Det er deprimerende og du vet innerst inne at du ikke kommer der ifra med forstanden i behold.

Vi er sikre på at det nok spises høylytt på andre lesesaler også, men det er sjelden det med like høy frekvens drøv­tygges salatblader fra et eller annet ubestemmelig sted i rommet som her – ikke at vi ikke har gjort det selv. Vær på vakt. Å lese her over lengre perioder kan være en sjelsettende opplevelse.

 

TRENING

 

Lehmkulhallen
Helleveien

Liker du å se på veltrente, pene og «intelligente» menne­sker svette? Da er dette stedet for deg. Treningshallen ute ved Norges Handelshøyskole er hver ettermiddag, etter lesesals­tid, selvfølgelig, full av frisk, norsk ungdomTM. I tillegg til å få lange slanke muskler på tredemøllen, eller brystmuskler som Daniel Craig, kan man også drive med klatring og annen hallidrett.

NB! Vær spesielt oppmerksom på perioden august til midten­ av oktober. Da trener 5. års studentene til det berømte Femtekullshowet. Det er litt som en unisex-versjon av Victoria Secret Fashion show, bare at det foregår i aulaen på NHH, og publikum er en overstadig beruset samling av resten av skolen.

 

Studentsenteret
Parkveien

Studentbergens mest populære treningssenter. Med på­følgende ventetid ved alt fra bruk av vektstenger til møller. For her er det så og si fullt fra det åpner til det stenger. Dette er riktignok skrevet rett etter det GIGANTISKE, helt sinnsykt, sinnsvakt, fine treningssenteret, SiB City, åpnet ved Busstasjonen. Uansett, på studentsenteret finner du ikke bare de beste gruppetimene, eller de reneste garderobene, du finner også studentbergens eneste svømmehall.

 

Vektertorget
Christiessgate

Vektertorget var nok frem til SiB Citys åpning det best ut­styrte treningslokalet i byen, men dette er også alt det har hatt gående for seg. For er det et sted som burde komme med en advarsel for de mer klaustrofobiske anlagte er det her. Lavt under taket, folksomt, trangt mellom apparatene, skamløs fleksing… For å nevne noen få av aspektene ved dette hullet i baken. Dra heller på SiB City. Vi har ikke vært der enda, men vi er sikre på at det bedre der.

 

PARKER

 

Nygårdsparken
Høyden

Bergens fineste park er desidert Nygårdsparken. Selv da de narkomane sto med buksene på knærne mens de satt sprøyte i lysken var Nygårdparken en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du ville ut av solen (les. regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt og de narkomane har for lengst blitt jaget ut. Det synes vi er unødvendig, for med sine 74,2 dekar med plass er Nygårdsparken stor nok til at de som setter sprøyter i øyeeple/absolutt skal spille musikk over høyttaler/balanserer på slak line/trikser med hacky sack/sjonglerer/Diabolo’er/spiller «Wonderwall» av Oasis på kassegitar eller griller og koser seg fint kan leve i harmoni en hel helg.

 

Nordnesparken
Halvøy i Vågen

Nordnesparken har ikke like stor plass som Nygårdparken og det blir trangt om plassen foran totempålen. Denne uforklarlige totempålen var en gave fra byen Seattle i USA til Bergen fordi, i 1970, hadde Bergen klart å bli 900 år gammel uten å brenne ned alt for mange ganger. På dagtid kan det høres skolebarn som skråler fra Nordnes skole og Akvariet. Og parken ligger ytterst på et nes som gir deg utsikt til både byen og øyene rundt. Solnedgangen er praktfull og parken har benker hvor du kan ta inn utsikten, røyke en spliff og kline litt med kjæresten din eller en fremmed som du møter over spliff i parken.

 

FJELL

 

Blåmanen
Bak Fløyen

Vi setter ut på den farefulle fjellferden det er å anbefale Blåmanen som Bergens beste fjell. Først og fremst fordi fjell­et, i likhet med de andre seks, byr på vakker natur. Blåmanen tilbyr itillegg også en anstendig fjelltur.

Fjellet er ikke byens høyeste og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er strødd med fine og små foreningshytter og lange fine stier er blodårer opp til den blanke issen som er toppen på fjellet. På turveiene bak Fløien, på vei mot Blåmanen er det meget sannsynlig å møte på mannen som skrev boken om turgåing, Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Han er en firkantet gammel bokser med gåstaver, metaforer i øynene og en utrettelig lengsel etter unge kvinnelige litteraturstudenter.

 

Lyderhorn
Laksevåg

Lyderhorn har 360 graders utsikt over hele Bergen, like vakker­ natur som de andre byfjellene og er skarve 369 meter over havet slik at turen opp hverken er strabasiøs eller tidkrevende. Fjellets største problem er at det ligger i bydelen Laksevåg/Loddefjord som er å regne for en ugjestmild albue­eksem på Bergenskroppen.

Ifølge myten skal hekser ha brukt Lyderhorn som samlings­plass på spesielle anledninger som Valborgsnatten, sankthans og julehelger. Noen sier at man fremdeles kan høre hylene fra avdøde hekser og John Olav Nilsen i vinden på toppen av fjellet på stormfulle netter.

 

Syvfjellsturen
Byfjellene

Syvfjellsturen er en årlig turbegivenhet hvor man skal bestige alle Bergens syv fjell på en dag. Dette er en ekstremt tung tur, så dermed har arrangørene også noe de kaller firefjellsturen som er mer overkommelig.

De to turene finner sted på samme dag og alle Bergensere har på et eller flere tidspunkt i livet gått både fire- og syvfjellsturen. Det betyr at du kommer til å ha en fin, om enn litt befolket tur over tre fjell samt en forferdelig og treig kø av gråtende småbarn og irritable voksne de fire andre fjellene. Det er ikke verdt hverken den stygge og neonfargene t-skjorten du får når du fullfører eller den høye påmeldingsavgiften.

 

Skjermbilde 2016-08-24 kl. 10.07.16

Neste artikkel
Bergen Revels #10